Een vrijheidsoptocht op 29 juni 1945 in de Vijzelstraat, Amsterdam. Eronder dezelfde straat in januari 2010. Foto Jo Hedwig Teeuwisse
Ze is er al even mee bezig, maar momenteel worden ze overal opgepikt: de foto’s die de Nederlandse historica Jo Teeuwisse maakt. Ze combineert beeld uit de Tweede Wereldoorlog met hoe dezelfde plek er nu uitziet. Naar het resultaat kun je uren blijven kijken.
“Mijn foto-collages zijn de afgelopen dagen inderdaad behoorlijk ‘viral’ de wereld rondgegaan”, mailt Teeuwisse, historica van het Historisch Adviesbureau ’30-’45 naar nrc.nl. “Zelfs de Amerikaanse televisie heeft het erover.” Teeuwisse begon in 2007, toen ze op een vlooienmarkt negatieven van foto’s van de Tweede Wereldoorlog vond. Ze was benieuwd waar ze precies gemaakt waren, dus ze zocht die plekken op en ging met haar eigen toestel op precies dezelfde plek staan als de fotograaf destijds in de oorlog. Ze noemt de verzameling foto’s Ghosts of War.
Tegen de Amerikaanse website The Atlantic, die een paar van haar foto’s gisteren plaatste, zei ze dat het op die manier “een beetje schilderen met de geschiedenis is”.
Over het Photoshoppen van de gecombineerde foto’s zegt ze dat het niet zo moeilijk is:
“Je zet de oude foto op de nieuwe foto en zorgt dat ze goed samenvallen. Vervolgens haal je delen weg. Het gaat er niet om hoe je het doet – de computer doet dat werk voor je en het is niet moeilijk. Het gaat erom dat je besluit wat je laat zien en wat je weghaalt, en wat je de kijker wil tonen. Als je de juiste keuzes maakt, vertelt de combinatie een verhaal en zet het mensen aan het denken.”Dit zijn de twee foto’s die ze gebruikte om de foto boven dit artikel te maken:
En de aandacht is terecht, want het is een bijzonder project dat inmiddels tientallen van die ‘foto-collages’ omvat. Vandaag plaatsten wij een In beeld-serie met tien van haar foto’s, allemaal genomen in Nederland:
The Atlantic is bij lange na niet de enige. Ook in Engeland, Australië, Turkije, Spanje en zelfs China konden internetgebruikers de foto’s de afgelopen week tegenkomen.
Ze zet sociale media af en toe in om hulp te vragen, als ze bijvoorbeeld zelf niet weet waar een foto precies gemaakt is of een ‘moderne’ foto van een locatie nodig heeft. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij foto’s uit het buitenland. Niet alleen Nederlandse steden behoren namelijk tot de collectie:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten