Indonesië brandt
Zuidoost-Azië wordt weer bedekt met smog, veroorzaakt door bosbranden in Indonesië. Maleisië, Singapore en Indonesië kampten in juni met de ergste luchtverontreiniging in jaren.
Bosbranden teisteren Indonesië al jaren. De branden worden opzettelijk aangestoken door de palmolie industrie en de bosbouwindustrie. Door uitzonderlijke wind- en luchtpatronen trok de rook geproduceerd door deze branden in juni naar buurlanden Singapore en Maleisië. Daar zorgde het voor extreme luchtvervuiling – met pieken van 401 op de Air Quality Index. Op deze index is alles boven 100 onveilig. Scholen werden gesloten, gezichtsmaskers werden uitgedeeld en het aantal astma incidenten steeg met 100 procent. Sinds dit weekend is de smog terug.
Het is in deze concessiegebieden dat de helft van alle bosbranden starten, zo blijkt uit onderzoeken van onder meer Alternatives to Slash-and-Burn (ASB) en het World Resources Institute (WRI). 27 procent van alle branden starten in bosbouwplantages, 20 procent in palmolieconcessies. Er is nog geen officiële bevestiging van deze cijfers. De overheid weigert de kaarten met de concessiegebieden vrij te geven, ondanks een oproep van onder meer Singapore om dit te doen.
Concessies
Indonesië is de grootste producent van palmolie ter wereld en de markt blijft groeien. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag, expanderen de palmoliebedrijven sterk. De goedkoopste manier om land te winnen voor de productie van palmolie is nog steeds het afbranden van regenwoud. Dit wordt dan ook op grote schaal gedaan door de vele palmoliebedrijven. Een tweede grote boosdoener is de tropische bosbouwindustrie. Ook hier is Indonesië de grootste speler op de internationale markt. Enkele miljoenen hectares tropisch woud zijn reeds verdeeld als bosbouwconcessies.Het is in deze concessiegebieden dat de helft van alle bosbranden starten, zo blijkt uit onderzoeken van onder meer Alternatives to Slash-and-Burn (ASB) en het World Resources Institute (WRI). 27 procent van alle branden starten in bosbouwplantages, 20 procent in palmolieconcessies. Er is nog geen officiële bevestiging van deze cijfers. De overheid weigert de kaarten met de concessiegebieden vrij te geven, ondanks een oproep van onder meer Singapore om dit te doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten