woensdag 4 juli 2012

Gaat Lenin ooit de grond in?

Door: Arnout Brouwers −05/07/12, 06:51
© anp. Een communist staat met de oude Sovjet-vlag voor het mausoleum van Lenin.
 
Het blijft een prachtig gebouw, Lenins mausoleum op het Rode Plein - constructivistische stijl, grote rood-marmeren blokken, met de zwart-marmeren façade waarop in koeieletters 'LENIN' gegrift staat. Hoewel het tijdelijk dicht is voor een verbouwing is het de favoriete plek voor toeristen om zich op het Rode Plein te laten vereeuwigen.
Chinezen, Fransen, Amerikanen - maar vooral Russen uit de provincie, voor wie een bezoek aan de opgebaarde Lenin verplichte kost is. Anders ben je niet echt in Moskou geweest.

Maar de afgelopen twintig jaar ligt Lenin er niet meer zo rustig bij als hij gewend was. Eens in de zoveel tijd staat een voorname Rus op die meent dat de grote revolutionair beter begraven kan worden - net als andere stervelingen. Het begon al in 1989, toen de oud-dissident Joeri Chariyakin in het Sovjet-parlement onthulde dat Lenin zelf naast zijn moeder begraven wilde worden. Ophef! Verontwaardiging! Lenins nichtje Olga Oeljanova moest eraan te pas komen om te zeggen dat dit een veile leugen was.

Sindsdien herhaalt de discussie zich om de paar jaar met de voorspelbaarheid van het gestage heen en weer draaien van een wasprogramma. Maar de maatschappij verandert, dus elke hernieuwde discussie is pikanter dan de vorige.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten