LONDEN - De Britse premier David Cameron en functionarissen van de Olympische Spelen, onder wie baas van het Internationaal Olympisch Comité Jacques Rogge, hebben maandag de terreuraanslag tijdens de spelen van 1972 in München herdacht. Bij de aanslag, veertig jaar geleden, kwamen elf Israëlische atleten om het leven.
De herdenking heeft een bittere nasmaak voor de nabestaanden van de sporters. Zij pleiten al jaren voor een officiële herdenking van de aanslag tijdens de opening van de Olympische Spelen. Ook dit jaar was hun verzoek tevergeefs. Het IOC is van mening dat de openingsceremonie niet het juiste moment is om de doden te herdenken.
De Britse premier David Cameron leidde de herdenking. Hij riep de nabestaanden op de elf slachtoffers te herdenken als vaders, als echtgenoten en als atleten die slechts hun land vertegenwoordigden op sportgebied.
"Nu de wereld samenkomt in Londen voor de spelen en de waarden waar de spelen voor staan, dan is het juist dat we even stilstaan bij de elf Israëlische atleten die op tragische wijze het leven verloren toen deze waarden onder vuur kwamen te liggen in München, veertig jaar geleden", zei Cameron. "Het was een schokkende misdaad. Een misdaad tegen het joodse volk. Een misdaad tegen de menselijkheid. Een misdaad die de wereld nooit moet vergeten."