donderdag 31 oktober 2013

HET DENKEN IS GEVAARLIJK

De politieke denker Hannah Arendt bestempelt het denken als een activiteit die intrinsiek gevaarlijk is. Het feit dat de uitkomst niet bij voorbaat vaststaat, maakt het risicovol.
Risicovol voor de maatschappelijke status quo bijvoorbeeld. De bibliografie 'Verboden boeken in de Republiek der Vereenigde Nederlanden' van W.P.C. Knuttel, theoloog en historicus, geeft een overzicht van alle lectuur, die in de Republiek verboden was. Voltaire werd bijvoorbeeld in de ban gedaan van wege zijn 'vele ergerlijke en aenstootelijke passagien'.
Anderzijds was de intellectuele atmosfeer in de Nederlanden een verademing in vergelijking met de ons omringende landen. Spinoza verbleef graag in Nederland. Descartes reisde enige tijd door ons land. Hij verbleef twee maanden in Franeker, als gast van de Universiteit aldaar. Descartes verveelde zich daar echter stierlijk. De kersverse universiteit van Leiden nodigde de, door de Inquisitie vervolgde, wetenschapper Galileo Galilei uit om in ons land hoogleraar te worden.

Hannah Arendt

bron: Scheurkalender Filosofie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten