zondag 6 oktober 2013

DE KONINGSFIBULA VAN WIJNALDUM  (FRL.)




KONINGSFIBULA (ca. 625 na Chr.)


Een bijzondere ontdekking heeft nieuw licht geworpen op de koningsfibula van Wijnaldum, het 7e-eeuwse topstuk uit de archeologiecollectie van het Fries Museum. Amateurdetector Rinze Cuperus uit Bolsward vond in augustus een ontbrekend onderdeel van de fibula.
Het bewuste fragment dat Cuperus op een akker in Wijnaldum oppiepte, blijkt het sleutelstuk van de mantelspel te zijn. Door de vondst kan nu de afbeelding op de kopplaat ontcijferd worden: het masker van de oppergod Odin.
De gevonden 'missing link' is een fragment van twee bij drie centimeter en bestaat uit zestien gouden vakjes die zijn ingelegd met almandien, een rode edelsteen. Het fragment maakt eindelijk de afbeelding op de kopplaat compleet. De voorstelling is het masker van oppergod Odin (in Nederland beter bekend als Wodan) tussen twee wolven of beren.
De ongebruikelijke rijke decoratie van goud en amaldien in combinatie met de nu ontdekte voorstelling houdt waarschijnlijk in dat de fibula van Wijnaldum een kroonjuweel is geweest, gedragen door de echtgenote van een Friese leider of koning.
De fibula of mantelspeld werd al duizenden jaren gebruikt om een mantel dicht te houden. Daarnaast was het een sieraad en statussymbool.
Het eerste en grootste deel (de voetplaat) van dit topstuk is in 1953 gevonden in Wijnaldum. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw werden op dezelfde plek nog tien kleinere fragmenten gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten