vrijdag 8 november 2013

WIST U DIT?

Door Master Klaas (SiTU

Sinterklaas en Zwarte Piet, in hun huidige vorm, zijn een uitvinding van een Amsterdamse onderwijzer; begin 20ste eeuw. Koloniaal, zeker; maar dat is het interieur van Koninklijk Paleis op de Dam of de beschildering van de Gouden Koets. Schoolboekjes waren toen koloniaal (Ot en Sien in Insulinde) en werden zelfs in onze koloniĆ«n gebruikt. Surinaamse kindertjes leerden: “De Rijn komt bij Lobith ons land binnen.”

Sinterklaas (Sint Nicolaas) heeft oudere wortels in het Europese volksgeloof. Centraal daarin stond het geloof dat Sint Nicolaas de Duivel had verslagen en hem geketend met zich mee voerde. Dit eeuwenoude volksgebruik vinden we in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk (en de Verenigde Staten en Canada). De geketende knecht was vaak een monsterlijk gedrocht, dat de kinderen schrik aan moest jagen.

In dat opzicht is Zwarte Piet een vooruitgang.

Maar om toch van smetten vrij te zijn, stel ik voor om het aantal gekleurde Pieten te vergroten. Blanken bestaan al lang niet meer.

Blijft de vraag of je de opvoeding van onze jeugd moet beginnen met leugens, gedraai, afkoopgedrag en manipulatie over een Goed Heilig Man, die zijn wonderen ruim een millennium geleden in Turkije heeft verricht.
SANTA CLAUS, USA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten